Francúzsko: Priatelia Sýrie vyzvali OSN na tvrdšie konanie a prísnejšie sankcie

06.07.2012 Celý región

Paríž 6. júla (TASR) - Skupina západných a arabských štátov známa pod názvom Priatelia Sýrie, ktorá sa snaží o ukončenie vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, na dnešnom parížskom stretnutí vyzvala Bezpečnostnú radu OSN na tvrdšie konanie pri riešení krízy a žiadala aj "širšie a prísnejšie" sankcie.

Účastníci sa na záver konferencie jednomyseľne zhodli, že Asad "musí odísť a čím skôr, tým lepšie," informoval francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 100 krajín vrátane predstaviteľov sýrskej opozície. SR zastupoval šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Ministri zahraničných vecí a čelní diplomati zo skupiny Priatelia Sýrie sa po dopoludňajších rokovaniach v Paríži dohodli na "výdatnom posilnení" pomoci sýrskym povstalcom a na poskytnutí komunikačného vybavenia pre týchto povstalcov. Predstavitelia skupiny to uviedli v spoločnom vyhlásení.

Štáty a medzinárodné organizácie usilujúce sa o zvrhnutie Asadovej vlády, ktoré mali na konferencii zastúpenie, prijali s nadšením správu potvrdenú francúzskym ministrom Fabiusom, že dezertoval generál sýrskej armády a Asadov blízky priateľ z detstva Manáf Tlass. Ušiel zo Sýrie do Turecka a odcestoval do Paríža, informoval Fabius.

Zdroj: Reuters, DPA
 

Vyberte región